Historien – Tännäskröket

Historien om Tännäskröket

Det är något speciellt med Tännäskröket.

Den där äkta, genuina fjällkänslan, när naturen står orörd och stämningen har präglats av fäbodkulturen från förr.

Men hur fick Tännäskröket sin själ? Vilka personer var med och formade platsen till vad den är idag?

Här är historien om Tännäskröket.

Jätten

En gång i tiden för länge sedan bodde det en jätte i trakten. När byborna en dag bestämde sig för att bygga en kyrka i Tännäs blev jätten rasande.

– ”Jag ska minsann stoppa dem.” ropade han och slungade hela fjällmassiv mot den lilla byn. Tursamt nog för byborna, så missade jätten byn och i stället skapades bergen Hemkröket, Mellankröket och Östestkröket – det som idag kallas för Tännäskröket.

Starten

Livet går vidare i byn och man glömmer snart bort jätten. Det är vid den tiden byborna börjar att åka skidor nedför Krökets branta sluttningar. Det finns dock en hake. För att kunna åka ner igen måste man gå tillbaka uppför berget släpande på skidorna.

– ”Vi bygger en lift.” sa någon vid ett byalagsmöte. Och sagt och gjort. Snart kan man stoltsera med en stolslift på den norra sidan av Hemkröket.

Erskines stugby

En dag kommer fastighetsfamiljen Kullenberg från Göteborg. Kullenbergarna blir helt betagna i platsen och bestämmer sig för att här vill man bygga en hel stugby på Kröket.

– ”Bara det bästa är gott nog.” säger Kullenbergarna och anlitar Ralph Erskine som är den tidens främsta arkitekt. Erskine fattar pennan och gör en otroligt omfattande detaljplan med över 650 hus spridda över Hemkröket & Mellankröket. Planen blir dessvärre skrinlagd och istället bygger man stugbyarna Fjällvattnet, Fjällbyn och Fjällkällan.

Tyska jägare

Under 80-talet börjar fler och fler tyskar att åka till Sverige. De bygger stugor i Småland, handlar vägskyltar med älgar på och köper även in sig i Tännäs. Nu blir trakten ett eftertraktat område fyllt av tyska jägare.

Ett eget ställe i fjällen

Livet går vidare i byn och man glömmer snart bort jätten. Det är vid den tiden byborna börjar att åka skidor nedför Krökets branta sluttningar. Det finns dock en hake. För att kunna åka ner igen måste man gå tillbaka uppför berget släpande på skidorna. – ”Vi bygger en lift.” sa någon vid ett byalagsmöte. Och sagt och gjort. Snart kan man stoltsera med en stolslift på den norra sidan av Hemkröket.

Från Kina till Tännäs

Torbjörns dotter Jenny bor och arbetar i Shanghai vid tidpunkten för pappans investering i Tännäs. Deniz Bulus, också han svensk i exil och Jenny träffas och blir snart ett par. Hemkomna i Sverige igen berättar en mycket entusiastisk Torbjörn om sitt nya projekt i Funäsdalen.

– ”Men det finns massor kvar att göra innan vi kan gå från skidanläggning till ett genuint skidparadis.”

Jenny och Deniz bestämmer sig för att flytta upp och ta itu med detta arbete.

Drömmar tar form

De bestämmer sig för att satsa på en riktig hög standard gällande design, kvalitet och material. Samtidigt ska själen i bygden bevaras och känslan av fjällvistelser från förr måste finnas kvar. Det får inte heller bli för dyrt och exklusivt att komma hit. Det är med dessa drömmar och visioner som det nya Tännäskröket börjar ta form.

Bygge pågår

Nu händer det saker i Tännäs. Ett nytt skidsystem med nya liftar byggs på fjällen. Vägar, reningsverk, stugområde, lägenheter, camping, restaurang och sportbutik byggs upp. Nirvan Richter från möbel- och inredningsbutiken Norrgavel ger flera av stugorna prägel med inspiration från trakten. Det nya Tännäskröket öppnar julhelgen 2004.

Nya visioner

Här är vi nu idag. Deniz och Jenny har nu lämnat över driften till Alexander Blomquist. Maria Pettersson och John-Arvid Fundin. Alexander är en eldsjäl från en familj med en historia inom snöläggning, liftsystem och drift av skidanläggningar. Maria har lång erfarenhet inom fjällturism och är dessutom Svensk mästare i kayak. John-Arvid har åkt skidor i Tännäskröket redan innan där fanns liftar och har en ständig glöd för skidåkningen och naturen.

Men än finns det plats för visioner och nya drömmar. Det finns planer på mysiga stugor med utsikt över sjön Lossen och Fjällmassiven. Ett fjällhotell, ett vackert badhus med utsikt från Mellankröket, ekoboendet som fått namnet Härjulf, bad både inne och ute, fortsatt utveckling av skidområdet, fler sommaraktiviteter.

På något sätt sinar aldrig idéerna och viljan att göra Tännäskröket till en ännu större upplevelse för gästerna. Trots det är det vissa saker som aldrig kommer att förändras. Byborna är lika stolta som förr över platsen och traditionerna. Och jätten, han håller nog fortfarande ett vakande öga på byn.

Rulla till toppen