Fjällvandring – Tännäskröket

ATT ANDAS IN DEN FRISKA FJÄLLUFTEN, FYLLA PÅ VATTENFLASKAN I BÄCKEN OCH SPANA UT ÖVER DE VACKRA VIDDERNA

VIDDERNA 30 Guldturer, 10 KulTurer & 60 toppar över 1000 meter.

Läs mer

Vandra i Funäsfjällen

Sommar på fjället innebär något alldeles unikt. Den storslagna naturen i Funäsfjällen erbjuder en av Skandinaviens största fjällupplevelser för dig som älskar att vandra i fjällen. Här finns allt för den vandringssugna. Vackra vidder, porlande bäckar och frodiga dalar. Den rena luften, stillheten och känslan av frihet är svårslagen. I Funäsfjällen finns 60 toppar över 1000 meter och tydligt utmärkta leder av olika svårighetsgrad med utförliga beskrivningar där varje topp går att nå över en dag. Oavsett om du väljer att nå toppen ensam eller följa med på en guidad tur väntar en magisk upplevelse med mäktiga vyer och fascinerande miljöer. Kom och upplev naturen med oss!

vandring_tannas_funasfjallen

30 guldturer

Funäsfjällens guldturer består av olika hel- och halvdagsturer som är både enkla att hitta och att vandra på både för nybörjare som för den erfarne. Milsvid utsikt med vidder i alla väderstreck och en imponerande tystnad ger möjlighet till härlig kvalitetstid för både dig och familjen.

För mer information besök Funäsfjällens Guldturer

FJÄLLVANDRA KRING TÄNNÄS

Det finns flera härliga turer i området kring Tännäs och Rogens naturreservat för dig som vill fjällvandra. Den fridfulla naturen erbjuder vackra leder i ett kargt och sjörikt landskap.

Kröketturen – ny guldtur

En utmärkt tur att börja med. Följ den markerade leden upp i backen med toppstugan som slutdestination. Väl uppe har du en storslagen 360 graders utsikt över hela Funäsfjällen och Sonfjället.

K2 – Ta våran nya tur upp på K2. Vårt andra fina utsiktsberg. Här brukar man se ripa och ren som är våra vänner i naturen. När ni kommer tillbaka efter toppturen så passa på att ta ett dopp i vår tjärn. En helt perfekt avslutning på en vandringstur.

Kröketturen och K2 – För er som vill vara ute lite längre och samla höjdmeter. Här har ni chans att bestiga två berg under samma tur. Istället för att gå samma väg tillbaka från K1 så följ markerad led mot K2. En dagstur som ger mersmak. Avsluta med något gott i Restaurang Árran.

Tännäsberget

Längd: 5 km
Höjdskillnad: 220 m
Svårighetsgrad: Röd
Tidsåtgång: 3 tim

Turen går mestadels på stig med några blöta partier. Vid startplatsen av turen ser du Härjedalens landskapssten, kallad Tännäs Ögongnejs. Ni kan starta och sluta denna tur på Tännäskröket. ( + 5 km )

Läs mer här >

Vandra i Funäsfjällen

Rogentriangeln

Längd: 15 km
Höjdskillnad: 30 m
Svårighetsgrad: Röd
Tidsåtgång: 6 tim

En lätt och härlig vandring genom sjösystemets labyrint fram till Rogen.

Läs mer här >

Käringsjön – Handskinnvålen 

Längd: 4 km
Höjdskillnad: 30 m
Svårighetsgrad: Röd
Tidsåtgång: 2 tim

Vandring i ett fascinerande landskap med dödismorän. 

Den glesa skogen innehåller 100-åriga grova tallar som du knappast ser någon annanstans. Skogen med sin karga skönhet och många torrakor med varglav, ger området dess speciella karaktär.

Läs mer här >

Käringsjön- Rogen

Längd: 10 km
Höjdskillnad: 30 m
Svårighetsgrad: Röd
Tidsåtgång: 4 tim

Marken kallas dödismorän och uppstod när inlandsisen släppte greppet om de stora mängder sten och jord som fanns inlagrade i ismassorna. Den glesa skogen med sin karga skönhet är som balsam för själen att vandra i. Det finns möjlighet till övernattning i Rogenstugan, som drivs i STFs regi. Där kan du även handla lite mat. Fortsätt ut mot udden och Rogsbodarna, där det är mycket fint. Turen är lämplig för barnfamiljer.

Läs mer här >

Fjällvatten på vandringen

Att vandra med barn

Det går utmärkt att fjällvandra med barn på lederna i Tännäskröket och Funäsfjällen. Det finns flera varierande turer som garanterar en mysig fjällupplevelse även för små fötter.

Har man bara en god matsäck och sköna skor på fötterna har man alla förutsättningar för att få uppleva fjällnaturen när den är som allra bäst. Passa på att stanna till längst med vägen. Följ djurens spår i naturen. Drick vatten direkt från den porlande fjällbäcken och njut av en naturupplevelse på barnens villkor.

10 KulTurer

För de allra minsta som vill vandra i fjällen finns KulTurer. Lekfulla vandringsleder som är både roliga, äventyrliga och lärorika och slingrar sig genom skogar med ett fantastiskt växt- och djurliv. Flera av KulTurerna utgår från Tännäs och Tännäskrökets skidområde.

Maltes Vildmarksstig

Startplats: Tännäskrökets parkering

En 2,5 km lätt vandring. Hämta formulär för tipspromenaden inne på Àrran innan det bär av på äventyr. Hoppa, gunga och klättra längs med stigen. Tipsrunda för små som stora om våra myskoxar i Tännäs.

Läs mer här >

Myskoxhägnet

Vandring på c:a 500 m. Vill du möta ett urtidsdjur? Följ med på en Myskoxguidning hos Myskoxcentrum. Du kommer att få se Myskoxar på mycket nära håll.

Läs mer här >

TOR-Meteoritnedslaget

Längd: 1 km
Höjdskillnad: 10 m
Svårighetsgrad: grön
Tidsåtgång: 1 tim

RV 84 mellan Funäsdalen och Tännäs, 6 km öster om Funäsdalen by. Enda meteoritnedslaget i Sverige efter istiden som är undersökt och dokumenterat. Bred trätrottoar med mötesplatser och en liten höjdskillnad gör att nedslagsplatsen är lätt åtkomlig även med barnvagn och rullstol.
Läs mer här>

För mer information om Funäsfjällens alla KulTurer
Läs mer här>

Toppen av K2 på Tännäskröket

Våra andra aktiviteter

Malte Myskoxe maskot i Tännäskröket

Malteklubben – Sommar

The Funäs Festival

The Funäs Festival

cykling

Cykling

fjällfiske_4

fiske – Sveriges största fiskeområde

Paddla SUP bräda i Funäsfjällen

Paddla S.U.P.

bada i funasfjallen

Bada i fjällen

hemkroket20

En natt på K2

Myskoxe i Tännäs

Myskoxar – Träffa ett urtidsdjur

Tännäs solnedgång

Bäversafari

GOLF

Golf i storslagen fjällmiljö

06072011-IMG_5078 kopia

ROGENS NATURRESERVAT

summer-canoeing

Kanot – genom orörd vildmark

Rulla till toppen