Cykling – Tännäskröket

PÅ TVÅ HJUL KOMMER DU MINST DUBBELT SÅ LÅNGT SOM PÅ TVÅ BEN!

Läs mer

Cykling

Att cykla i fjällen är en lekfull och rolig utmaning och ett härligt sätt att upptäcka fjällvärlden och orörd vildmark på. I Funäsfjällen finns massor av varierad cykling i storslagen fjällmiljö och vare sig du kommer med familjen eller som proffscyklist så finns det gott om otrafikerade leder att välja bland. Här finns vägar och stigar som passar allt från standardcykel, racercykel, gravelcykel, till mountainbikes och avancerade downhillmaskiner. I Cykelguiden hittar du en översikt över cykelturerna med utförliga beskrivningar och svårighetsgrad.

Mountainbike

Årets nyhet! Hemkröket runt

Cykelled 432, ca 5 km MTB
Svårighetsgrad: Röd

Börjar lätt med härlig flytig cykling utför efter kraftledningen på leden 430 Tännäslänken ner mot Tännäs by. När man kommer längre ner i backen så delar sig leden och då följer man leden 432 som går åt höger mot den gamla linbanan.
Man cyklar förbi linbanan och då börjar ett lite tuffare uppförs parti som går i serpentinsvängar uppför. Efter första branten följer man skidbacken uppför och håller utkik efter när leden viker av till vänster och kommer tillbaka in i nerfarten längre upp efter den första sektionen och fortsätter tillbaka mot Tännäskröket i den andra.

Kom ihåg att lyfta blicken och njuta av den vackra utsikten under hela denna delen och kanske passa på att stanna och fika lite.

Nu är det bara lättare och rolig cykling tillbaka via flowbanorna i anläggningen.

Tännäskrökets cykelpark

Lättcyklat, tillgängligt och kul parkområde både för små och stora MTB åkare med flytstigar som innehåller velodromer och små hopp med ett härligt flow. Det finns även en lite längre sträckning som startar lite högre upp som börjar på en naturlig hylla med fantastisk utsikt över Tännäskröket, Kröktjärnen och K2. Man cyklar eller går upp och får belöningen i rolig utförscykling ner.

Maltes cykelled

En rundslinga där man kan öva och testa om man är ovan att cykla i terräng. Det är en lättcyklad och grusad lite bredare led. Fungerar även utmärkt för de minsta cyklisterna. Det är samma slinga som vi kör miniskoter på under vintern. Start och mål är bakom värmestugan på ovansidan av centrumbyggnaden och det är bara att cykla varv efter varv..

Tännäslänken

Cykelled 430, ca 4,5km MTB
Svårighetsgrad: Blå
Lättcyklat underlag med höjdskillnaden gör att den kan vara lite utmanande fysiskt, där du får upp lite (eller mycket) flås.

Tännäslänken har två mycket olika karaktärer. Mellan Härjebrygg och Fiskecentrum är leden en blandning av stig och gammal körväg. Leden går över vackra blombeväxta slåtterängar som delvis kantas av gamla gärdsgårdar. Stigningen från Fiskecentrum och upp till byn är kraftig och kanske behöver du gå någon sträcka. Nedför rullar det på lekande lätt.

Mellan Tännäskröket och Fiskecentrum går leden till stora delar i en kraftledningsgata men även på grusväg och i anslutning till Fiskecentrum en sträcka på asfalt. Kraftledningsgatan har lite trixigt underlag som är kul utför men ganska tuff uppför. Ett alternativ är då att ta bilvägen upp till Tännäskröket.

MISSA INTE: Mittemot Fiskecentrum finns ett mindre träningsområde med bland annat en pump track.

Tännäskröket – Käringsjön.

Ca 36/48 km, ca 5 timmar.
Grusväg

Starta vid stugknuten på Tännäskröket och cykla mot Tännäs by. Vik av på grusvägen mot Käringsjön/Rogen. Vägen följer Mysklans dalgång och du ser tranor som häckar ute på de vidsträckta myrarna. Snart kommer du in i Rogens naturreservat som karakteriseras av dödismorän eller Rogenmorän som den också kallas, med dess karga landskap och hundratals labyrintlika sjöar. Ta en rast vid vattenbrynet och se hur naturen speglar sig i ytan, som stundvis bryts av fiskens vak.

Lossen runt

Ca 55 km, ca 4 timmar.
Asfalt och grusväg

Ta första pedaltaget utanför din dörr på Tännäskröket och ta Krökvägen mot Lossen. Turen går både uppför och nedför, samt med planare cykling längs sjönivå. Du passerar flera sevärdheter och kallkällor där du kan fylla på din vattenflaska. Om du tar varvet söderut kan du avsluta cykelturen med ett svalkande dopp vid Tjärnbräckans badplats innan du återvänder hem till Tännäskröket.

Tännäskröket – Valmåsen

Ca 10 km, ca 1,5 timmar.

Den här turen går förbi Tännån, gårdarna och badplatsen i Tjärnbräcka och fram till sjön Lossen som är Sveriges tionde största kraftverksdamm. Läs på informationsskyltar om hur byn Valmåsen, med ett 15-tal gårdar omvandlades till sjöbotten.

Fler cykelleder i området >

Landsvägscyckling

Högvålen – Sveriges högst belägna by

Fin väg på fjället och vidunderliga vyer
Längd: 48 km
Höjdmeter: 426 m
Svårighetsgrad: Blå

På en vacker väg, högt upp på fjället, går denna tur. Det kan vara svårt att tro att det finns så här vackra vägar att cykla på i Sverige. Turen startar vid Tännäskröket i Tännäs by. Några knixiga backar börjar turen efter väg 311 mot Högvålen. Här kommer du slås av den vackra härjedalska naturen, renarna och samebyarna du passerar.

Detta gör du rullandes på fin väg där beläggningen renoverades 2019, högt uppe på fjället. Vägen följer naturen och det skapar en fin känsla i cyklingen. Väl framme i Högvålen finns en fin fikaplats på högsta punkten mitt i byn. Har avnjuter du medhavd fika innan du vänder tillbaka samma väg. Har ni ork kvar i benen så är det bara att fortsätta på 311. Vyerna tar aldrig slut.
På Tännäskröket finns fika och god lunch att avsluta dagen med.

SEVÄRDHET: Sveriges högst belägna by

Aursunden runt i Norge

Kuperad landsvägscykling längs vackra vattendrag till världsarvsstaden Röros
Längd: 93 km
Höjdmeter: 906 m
Svårighetsgrad: Röd
Startplats: Vauldalen

Beskrivning:
Mycket vacker och något kuperad tur genom kulturstaden Röros och norsk landsbygd. Turen startar på Riksgränsen Sverige-Norge i Vauldalen. Du cyklar efter väg 31 på mycket fin asfalt, ner till Brekken är det lätt utför och du möts av en magiskt vacker vy över sjön Aursunden. Här kan du bara sitta och njuta av bedårande utsikt från cykelsadeln. Du rullar vidare till den vackra världsarvstaden Röros, som erbjuder många mysiga caféer. Fyll på med energi och njut av den vackra staden innan du fortsätter efter riksväg 30 mot Trondheim.

Vid Orvos tar du höger in på väg 564 mot Glåmos. När du når fram till Glåmos ta höger på väg 561. Här börjar den kanske vackraste delen av turen, med fjällen i fonden och sjön Aursunden som följer dig på höger sida. När du når fram till väg 705 ta höger tillbaka mot Brekken. Tillbaka i Brekken tar du vänster mot starten i Vauldalen.

SEVÄRDHET: Världsarvsstaden Röros
MAT/FIKA: Flertalet caféer och restauranger i Röros. Vauldalens Fjellhotell

Länk till alla turer i Funäsfjällen:

 

 

TIPS FÖR EN LYCKAD CYKELRESA

Att cykla med ryggsäck känns ofta klumpigt så ta med så lite packning som möjligt så får du roligare cykling och kan njuta av att smidigt ta dig fram genom den storslagna naturen. Cykelhjälm är en självklarhet även om inte farten alltid är så hög. Stanna då och då och njut av den vackra naturen, svalka ansiktet i en fjällbäck och ät en god matsäck i det fria. Glöm inte vattenflaskan, den kan lätt fyllas på i en fjällbäck eller kallkälla längs vägen. Ett par extra strumpor kan också vara skönt som ombyte. Trots utmärkta leder och beskrivningar i cykelguiden så rekommenderar vi att ni tar med en fjällkarta på er tur. Låt kroppen återhämta sig i bastun och bubbelpoolen i SPA-kåtan och unna dig en härlig middag på restaurang Árran som final på en bra cykeltur!

Funäsfjällens egna cyckel-app

Nu finns funäsfjällens cyckel-app för nedladdning i Google Play och Appstore. Hitta även våffelstugor och sevärdheter. På kartan hittar ni även parkeringar och vindskydd ut markerade.

Som ni ser om ni går in appen är vissa leder stängda, ledbolaget kommer löpande att öppna leder när de torkar upp.

Ladda ner den från Google play

Ladda ner den via Appstore

Våra andra aktiviteter

Fjällvandring i Tännäskröket

Fjällvandring

fjällfiske_4

fiske – Sveriges största fiskeområde

Paddla SUP bräda i Funäsfjällen

Paddla S.U.P.

bada i funasfjallen

Bada i fjällen

hemkroket20

En natt på K2

Myskoxe i Tännäs

Myskoxar – Träffa ett urtidsdjur

Tännäs solnedgång

Bäversafari

GOLF

Golf i storslagen fjällmiljö

06072011-IMG_5078 kopia

ROGENS NATURRESERVAT

summer-canoeing

Kanot – genom orörd vildmark

Rulla till toppen