ROGENS NATURRESERVAT – Tännäskröket

EN LABYRINT AV SJÖAR, BÖLJANDE FJÄLL & LAVKLÄDDA TORRAKOR. EN UNIK UPPLEVELSE I MYSKOXARNAS HEMTRAKTER.

Läs mer

ROGENS NATURRESERVAT

summer-canoeing

Rogens naturreservat är ett sagolikt fjällområde som formats av inlandsisens framfart. Naturen kallas Rogenmorän vilket har blivit ett internationellt begrepp bland geologer tack vare Rogens speciella landskap. Om du tittar på en karta över området så ser du de hundratals slingrande sjöar och moränryggar som bildar labyrintlika mönster. Naturen är karg med stora stenblock som inlandsisen lämnat efter sig och växtligheten består till stor del av lavklädda silvergrå torrakor och uråldriga tallar. Tallskogen är mellan 500 till 100 år gammal. Man ser fjäll åt alla håll där Brattriet är högst med sina 1 276 meter.

Reservatet är ca 500km2 och bildades 1976, men det var långt tidigare som Rogens fantastiska natur nyttjades. Här levde människor redan på stenåldern och de har lämnat en hel del spår efter sig. Här finns både boplatser och gravar, ofta nära rastplatserna, samt en mängd välbevarade fångstgropar som användes för att fånga bl.a. ren under en tid då de var vilda och jagades av människor.

Naturreservatet är viktigt för både djur- och växtliv. Den vackra varglaven riskerar att utrotas men i solen i Rogens glesa tallskog trivs den och du kommer se laven med sin intensiva gulgröna färg där den växer på de vridna torrakorna med sina spetiga armar. Förr i tiden sägs laven ha använts för att förgifta vargar (därav dess namn) så vi det är inget vi rekommenderar er att koka te på.

I reservatet finns ett rikt djurliv. Järven är som gjord för de steniga och karga bergen och glesa skogarna. Här finns även björn, älg, utter, bäver, varg, fjällräv och lo. De är skygga djur och håller sig ofta undan från människor, men om du är vaksam och har tur kan du få se t.ex. en björn beta bär på en fjällsluttning. Rogen är även renarnas domäner och området är ett viktigt renbetesland. Visa hänsyn särskilt i maj, vid renarnas kalvning, då de är extra känsliga för störning. Storlommen är en av de fåglar som ger karaktär till området och du kan höra deras ödsliga och knorrande läten i sommarkvällen. Du har även stor chans att se en kungsörn, fjällvråk eller fiskgjuse.

Myskoxarna stortrivdes i Skandinavien under istiderna.

 

För 30 000 år sedan gick stora hjordar av myskoxar fortfarande omkring här tillsammans med mammutar och ullhorniga noshörningar. 50 minusgrader är inga problem för en myskoxe men när klimatet blev varmare så dog myskoxarna ut. På 40-talet placerades några myskoxar från Grönland i Norge och 1972 begav sig 5 av dom ut ut på vandring mot norra delen av Rogenområdet. Här i Rogens karga klimat trivdes de och slog sig till ro. När stammen var som störst i mitten på 1980-talet uppgick flocken till drygt ett 30-tal djur. Hela den svenska vilda myskoxstammen finns här idag och består av 9 djur. Om du ser myskoxarna så ska du hålla dig på minst 100 meters avstånd. Både för deras och din skull!

Rogenområdet är ett fiskeparadis för många. Här finns gott om öring, harr, röding, abborre, gädda och lake. Käringsjön är berömd för sina grova harrar som fiskas på sommaren och hösten. Vintertid lockas särskilt rödingfiske i Rogen och Bredåsjön. På grund av Rogens speciella karaktär kan vissa sjöar ha helt olika pH-värden och få helt skilda växt och djurliv fastän att de bara ligger några hundra meter från varandra.

 

Ett spännande sätt att utforska Rogens naturreservat på är att paddla.

 

Utgå till exempel från Käringsjön, där du kan hyra båt eller kanot och paddla rakt ut i Rogenmoränen och dess labyrinter. Du kan även utforska Rogens naturreservat till fots eller från cykelsadeln och det finns utmärkta vandrings-och cykelleder att följa. Vintertid så är det en magisk känsla att bege sig ut på skridskorna när första isen lagt sig och sen när snön kommer så byts skridskorna ut till längdskidor. Det finns även markerade skoterleder till reservatet.

Att utforska Rogens naturreservat är ett minne för livet!

Våra andra aktiviteter

Malte Myskoxe maskot i Tännäskröket

Malteklubben – Sommar

Fjällvandring i Tännäskröket

Fjällvandring

cykling

Cykling

fjällfiske_4

fiske – Sveriges största fiskeområde

Paddla SUP bräda i Funäsfjällen

Paddla S.U.P.

HX7A8585

Bastukåtan

bada i funasfjallen

Bada i fjällen

hemkroket20

En natt på K2

Myskoxe i Tännäs

Myskoxar – Träffa ett urtidsdjur

Tännäs solnedgång

Bäversafari

GOLF

Golf i storslagen fjällmiljö

summer-canoeing

Kanot – genom orörd vildmark

Våra andra aktiviteter

Árran

Öppettider Arran

Solnedgång i Tännäskröket i Funäsfjällen.

Liftkort

Solnedgång i Tännäskröket i Funäsfjällen.

Vinterdrömmar

spray

Påsk – vårvinter

Barn_Backen

Sportlov

Malte

Malteklubben – vinter

Alpin skidåkning på Tännäskröket i Funäsfjällen

Alpinskidåkning

Längdskidåkning

Längdskidåkning

HX7A8585

Bastukåtan

Malte Myskoxe

Skidskola – för små & stora

falkboet

Falkboet – i myskoxarnas rike

winter-scooter

Skoter – 610 km leder

Myskoxe i Tännäs

Myskoxar – Träffa ett urtidsdjur

Längdskidåkning med pannlampa

Längdskidåkning med pannlampa

winter-fishing

Vinterfiske – isborr & pimpelspö

Rulla till toppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev